הניוז של עולם המשפט

7 טיפים לפני שאתם חותמים על הסכם עבודה (מדריך משפטי)

הסכם עבודה אישי הופך להיות יותר ויותר נפוץ ברוב מקומות העבודה, מהסיבה הפשוטה שהסכם כתוב וחתום על ידי שני הצדדים, יכול ברוב המקרים למנוע אי בהירויות בהתייחס לאופי ואופן ההעסקה ולמנוע סכסוכי עבודה.

בהנחה שעובד בדרך כלל אינו בקיא בדיני העבודה בכלל ובזכויות המגיעות לו בפרט (ולא מקבל ייעוץ משפטי), חשוב שישים ליבו למספר "מוקשים" המצויים כמעט בכל הסכם עבודה ויידע כיצד להימנע מהם ובכלל, שידאג כי ההסכם אכן ישקף את הטוב ביותר עבורו ולא יקפח את זכויותיו.

1. שכר העובד- המשכורת:

על העובד לשים לב לגובה השכר שכתוב בהסכם – האם לפי מה שסוכם עם המעסיק? האם שעתי? האם יומי? האם חודשי? האם השכר משולם גלובאלי? האם כולל עמלות (אם ישנן)? האם כולל בונוסים?

חשוב להבין, מסבירה עו"ד חני קורנז כי תשלום הזכויות הסוציאליות של העובד משתלמות בהתאם לשכר היסוד שלו (או שכר הבסיס) ולפיכך, למעסיקים יש נטייה "לדלל" את שכר היסוד באמצעות "פירוקו" למספר פרמטרים מלאכותיים.

2. התפקיד- המשרה עצמה:

לאיזה תפקיד בדיוק מיועד העובד? חשוב שהגדרת התפקיד תהיה ברורה ותתאים למה שסוכם עם העובד. פעמים רבות, מעסיק יבקש להעסיק עובד במספר תפקידים לפי הצורך ולכן, יבקש להותיר את תיאור התפקיד עמום.

3. זכויות סוציאליות:

אמנם, זכויותיו הסוציאליות של עובד מעוגנות בדיני העבודה ולא ניתן לפגוע בהן בשום מקרה, אך לעיתים ינסה מעסיק להטעות את העובד, על מנת לשלם פחות ולכן וכבר מראש, רצוי שעובד יבדוק אם מה שכתוב בהסכם, תואם למה שהחוק קובע ויותר מכך ובכל מקרה ינסה לקבל יותר.

נניח, אם מגיעים 14 ימי חופש בשנה לפי החוק- אז שבהסכם יהיה כתוב 14 ימים לפחות ובכל מקרה, לא פחות.

בהקשר זה חשוב לציין, כי לעיתים חלים הסכמים קיבוציים על עובד או על מקום עבודה מסוים, שמעניקים יותר זכויות לעובד אפילו מאשר החוק מעניק ולכן, כדאי לבדוק אף היבט זה.

4. תקופת העסקה ואופציית ביטול החוזה:

  • מהו מועד התחלת העבודה? האם קיים מועד סיום (בהתאם למוסכם בין הצדדים)?
  • האם קיימות אופציות לביטול החוזה באופן חד צדדי? מה הן? האם יצטרך העובד לשלם פיצוי אם יעזוב? אם כן- מה גובה הפיצוי?

5. פרטי המשרה ופרטי המעסיק:

  • היכן העבודה תתבצע בפועל? בכתובת מקום העבודה? בשטח?
  • מה הן שעות העבודה? האם משמרות? האם יש גמישות בשעת התחלה וסיום של יום העבודה? האם משרת אמון? האם עובדים בסופי שבוע? בחגים?
  • מי המעסיק בפועל? לעיתים יש חברה, מנהל, מנהל משמרת, מנהל שטח ועוד מיני מנהלים וחשוב שהעובד יידע למי הוא כפוף, ממי אמור לקבל הוראות וכיו"ב.
  • על העובד לוודא כי יקבל לידיו העתק ההסכם חתום גם על ידי המעסיק.

6. הגבלת חופש העיסוק:

בהסכמי עבודה רבים, ניתן לראות הוראות כלליות דרקונית המגבילות את חופש עיסוקו של העובד לאחר סיום עבודתו אצל אותו המעסיק (הוראות אי תחרות וכיו"ב). רבות מהוראות אלה אינן מחזיקות מעמד ודינן להתבטל, אך רצוי וכבר מלכתחילה לבחון את אותן ההוראות טרם החתימה.

7. תנאים והטבות נלוות:

במקומות רבים ישנן הטבות אשר ניתנות בכל מקרה (כמו כרטיס לאוכל), אך ישנן הטבות שניתן לקבלן במשא ומתן עקשני, כמו: רכב חברה, דלקן, חניה, טלפון נייד, בונוסים למיניהם, עוד תקציב לארוחות או הוצאות וכו'.

הטיפ החשוב מכולם: לוודא כי כל שהובטח וסוכם בכל פה, במיילים או ב"ווטסאפים" יועלה על הכתב במסגרת הסכם העבודה!

*האמור לעיל לא מהווה תחליף לייעוץ משפטי והעושה שימוש באמור עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

דילוג לתוכן