הניוז של עולם המשפט

האם ניתן לפטר עובד בזמן מחלה? (מדריך משפטי)

האם ניתן לפטר עובד בזמן מחלה?

זכותו של מעסיק לפטר עובדים, הינה אחת מזכויותיו הבסיסיות לנהל את עסקו בהתאם לראוי וכלכלי בעיניו, אך זכות זו אינה מוחלטת ואם יחליט מעסיק לפטר עובד שלא כדין היכן שהחוק אינו מאפשר, הרי שייאלץ לשלם לעובד פיצוי בגין כך.

כך גם פיטורי עובד בזמן מחלה, שהינם אסורים ומהווים פיטורין שלא כדין (בכפוף לחריגים שיפורטו בהמשך) ולא רק זאת, אלא שמעסיק שינסה להתחכם ולהערים על החוק בעניין זה, "יזכה" להגשת תביעה שכנגדו שסביר להניח, שתסתיים בהפסד צורב ובפיצוי העובד.

הכלל – לא ניתן לפטר עובד השוהה בחופשת מחלה

ככלל, מסבירה עו"ד ורו"ח חיה אביסרור שמעוני – לכל עובד נצברים ימי מחלה במהלך עבודתו וכל עובד יכול לנצל עד 90 ימי מחלה ולקבל שכר בגינם מאת המעסיק.

מרגע שיצא העובד לחופשת מחלה בתשלום וכל עוד הוא מצוי בה- לא ניתן לפטרו. יצוין, כי אם סיים את ימי המחלה בתשלום אך עדיין מצוי במחלה, ניתן לפטרו- אך גם פה חייב המעסיק להקפיד כי הפיטורין לא יהיו מיידים ויהיו עניינים ובתום לב שאחרת, יהיה חשוף לתביעה.

הכלל חל רק כאשר מדובר על מחלה של העובד עצמו ולא של בן משפחה בו הוא מטפל (שהרי החוק מאפשר לקחת מספר ימי מחלה בשנה על מנת לטפל בקרוב משפחה).

החריגים – באילו מצבים כן ניתן יהיה לפטר את העובד בעת חופשת מחלה בתשלום?

  1. כאשר המעסיק החליט על פיטורי העובד לפני חופשת המחלה וללא קשר אליה, וכבר נתן לעובד מכתב פיטורין והודעה מוקדמת.
  2. כאשר העסק חדל לעבוד באופן קבוע.
  3. כאשר העסק (אם חברה) נכנס להליכי פירוק או שהמעסיק נכנס להליכי חדלות פירעון.
  4. כאשר העובד הציג אישור מחלה / מסמכים רפואיים מזויפים- התנהלות זו תהווה עבירת משמעת חמורה של העובד, אשר רוב הסיכויים שלא רק זאת שניתן לפטרו אלא אף לשלול ממנו גם את זכאותו להודעה מוקדמת ולפיצויי פיטורין.
  5. כאשר העובד עבד במקום אחד בעת היותו בחופשת מחלה- גם התנהלות זו תיחשב עבירת משמעת חמורה שעלולה להצדיק פיטורין לשלול ממנו זכויות סוציאליות המגיעות לו באופן רגיל.

מה עם התחלת הליך פיטורין בעת מחלה?

  • האם ניתן להודיע לעובד על כוונה לפטרו ביחד עם זימון לשימוע בעת חופשת מחלה בתשלום?

על כך אין כל איסור בחוק ולכן התשובה על פניו הינה חיובית- אך יש לבחון כל מקרה לגופו שכן, ישנם מקרים בהם מחלת העובד מאפשרת לעובד להתייצב לשימוע וישנם מקרים שהמחלה אינה מאפשרת זאת (למשל עובד מרותק למיטתו).

  • האם ניתן לתת הודעה מוקדמת בעת חופשת מחלה?

כן, אך זו תיספר מיום סיום ימי המחלה בתשלום על מנת שהעובד ירוויח את זכויותיו הסוציאליות כראוי: הן את התשלום בעבור ימי המחלה והן, את התשלום בעבור דמי ההודעה המוקדמת.

חופשת מחלה בגין תאונת עבודה- האם ניתן לפטר את העובד?

כאשר עובד מצוי בחופשת מחלה כתוצאה מתאונת עבודה, במסגרתה הוא מקבל את התשלום בגין ימים אלה מאת המוסד לביטוח לאומי ולא מאת המעסיק – אין כל מניעה חוקית לפטר את העובד.

למרות זאת, בתי הדין נוטים שלא להכשיר פיטורין כאלה, אשר "נוחתים" על האדם כאשר הוא חולה ולא במיטבו משיקולים של הגינות ותום לב.

הזכות להיות חולה ולא להסתכן באיבוד הפרנסה בשל כך, בעצם, הינה אחת מזכויותיו החשובות של עובד אשר מוגנות בחוק ושלא ניתן לפגוע בהן ולכן, רצוי שמעסיק יבצע את הבדיקות החוקיות הנדרשות, טרם פיטורים שלא כדין שיעלו לו ביוקר בסופו של דבר.

*האמור לעיל לא מהווה תחליף לייעוץ משפטי והעושה שימוש באמור עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

דילוג לתוכן