כשהזוגיות מסתיימת, והגירושין מתחילים, מתחוללת במשפחה סערה רגשית ונכנסת אי-ודאות לגבי מה יקרה הלאה. בסופו של דבר, הסכמי הגירושין מסדירים את מערכות היחסים של בני הזוג סביב חלוקת הרכוש והסדרי שהות עם הילדים. אבל בשביל הילדים, כל עולמם משתנה, והתהליך יכול להיות מלווה בפחדים והאשמות וכעסים. חשוב שהכעסים וההאשמות בינכם, לא יגיעו אליהם, כי סכסוכי גירושין משפיעים על הילדים לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. אז מה עושים? איך משאירים את הילדים מחוץ לסכסוך?
מבחינה טכנית, הגירושין הם הליך משפטי שנועד להסדיר את חייכם אחרי הפרידה. אבל התוצאה שונה בכל גירושין, כי כל זוגיות וכל משפחה היא שונה. אין דרך אחת למציאת הסדר אחיד עבור כל זוג שעובר פרידה. לכן כדאי ללכת לעו״ד עם ניסיון בתחום הגירושין, שיתן ייעוץ משפטי לשמירה על זכויותיכם. אם יש ילדים בתמונה, החשיבות היא טובת הילדים קודם כל. אז אילו עצות אפשר לקבל מעו״ד משפחה לגבי השארת הילדים מחוץ לסכסוך? מה הוא יודע שאני לא? עו״ד מומחה בגירושין, עזר למשפחות רבות בתהליך ויש לו קילומטראז׳ של זוגות ש״עברו את זה״ בשלום.
השלמה עם התפקיד החדש
עצה אחת היא, להשלים. להשלים עם זה שמעכשיו אתם כבר לא זוג, אבל נשארתם הורים. זה חשוב להעביר את התחושה הזו לילדים. תיכנון מערכת היחסים החדשה הזו מתוך השלמה, תסייע לילדים לפתח מסוגלות להתמודד בעצמם עם השינויים שהם חווים בעולמם. התמקדתם במחשבה על טובתם והבנתם שהם זקוקים לשניכם בחייהם כדי לגדול ולהתחזק? ברכות, אתם הורים משלימים, עכשיו עוה״ד יכול לגשת איתכם לעריכת הסכם הגירושין, שיגע בכל התחומים של החיים שאחרי הפרידה באווירה חיובית.
קבלת עזרה מקצועית
לא כולנו נגיע לרמה גבוהה של השלמה, והסכסוך לפעמים קשה לנו, אז איך נשמור על הילדים מחוץ לסיכסוך במקרה כזה? גם לנו מגיע לקבל עזרה והדרכה של אנשי מקצוע מתאימים. ואחרי שאנחנו עוזרים לעצמנו, נוכל לתת מענה טוב יותר לצרכים הרגשיים של הילד – ילדים נוטים להזדהות עם הוריהם, ולחוות רגשות לא פשוטים בתהליך. אם אתם מרגישים שהילדים או אחד מהם מסתגרים, מפחדים, חווים בלבול, זה טבעי, אבל חשוב לדעת שאם זה מתמשך, כדאי לפנות לייעוץ רגשי עבורם. התערבות מוקדמת ופניה לסיוע יכולה להועיל הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. עו״ד מנוסה יכול לסייע ולהפנות אתכם לאנשי המקצוע הרלוונטיים.
גישה נוספת להפחתת הנוכחות של הסכסוך בחיי הילדים היא חלוקת האחריות ההורית בין שני בתים, במקום הגישה שבה הילדים שוהים בבית מרכזי אחד. בתוכנית כזו, רצוי שלכל אחד מהילדים תהיה פינה משלו בכל אחת מהדירות, שיהיו להם שם חפצים אישיים שיקלו עליהם את תחושת השייכות. הפרידה מהבית שבו שהתה כל המשפחה יחד, יכולה להיות מטלטלת. תוכנית חיים שלאחר הפירוד, תוסדר בינכם בכתב, בהסכם הגירושין ותסיר חלק גדול מחוסר הוודאות, עבור כל בני המשפחה.
גישור – גירושין בהסכמה, או גירושין בשיתוף פעולה
היא דרך נפוצה לגירושין היום, שמסייעת לתהליך להחוות כפחות פוגעני עבור הילדים. בגישור אתם לא לבד, המגשר, אדם ניטראלי ומנוסה, יסייע לכם ליצור הסכמות בכל התחומים, ההסכמות ינוסחו להסכם גירושין, או הסכם חיים בנפרד שיועבר לבית המשפט לקבלת תוקף של פסק דין. אחר כך תעברו את הליך הסדרת הגט, בבית דין דתי. לכן חשוב לברר כבר בפניה הראשונית לעורך הדין, האם הוא גם מגשר ועבר הכשרה של גירושין בהסכמה.
לסיכום, על מנת להקל על הילדים בתהליך הפרידה, באופן שפגיעתו בילדים תהיה פחותה ככל הניתן, קחו בחשבון:
- שתצטרכו לנהל איתם בתחילת התהליך, שיחה משותפת, מותאמת גיל ומצב. צעד זה יאפשר להם לחוות את הפרידה באופן מבלבל פחות, ויתן להם כלים להתמודד עם הבאות. רצוי שתהיו שניכם בשיחה הזו ושתכבדו את ההורה השני בתקשורת בינכם. זו שיחה שתתן מקום לילדים לפרוק את הפחדים, הכעסים ותחושות האשמה שלהם, זו שיחה בשבילם.
- לכו לייעוץ עם עו״ד בתחום הגירושין. כדאי לברר איתו שהוא גם מגשר בהכשרתו, ויש לו ניסיון בגישור לגירושין בהסכמה.
- השלמה עם התפקיד החדש שלכם, כהורים. ככה תוכלו לשים את טובת הילדים בעדיפות ראשונה שתנסחו את הסכם הגירושין והתוכנית לחיים שאחרי הפרידה, באופן שיפחית את הפגיעה בילדים ויעזור לכם ולהם להתחיל בדרך חדשה.