הניוז של עולם המשפט

הסכם מייסדים: אילו סעיפים קריטיים חייבים לכלול? (מדריך משפטי)

הסכם מייסדים: אילו סעיפים קריטיים חייבים לכלול? (מדריך משפטי)

הסכם מייסדים הוא הסכם הנחתם בין מייסדי החברה, ומסדיר את התנהלות החברה והזכויות שלהם. ההסכם לרוב נחתם לפני תחילת הפעילות העסקית, ומטרתו לתאם ציפיות בין מייסדי החברה, להעניק לחברה מטרה וערך, ולהגן עליה ועל מייסדיה.

אם כך אילו סעיפים קריטיים חייבים לכלול בהסכם מייסדים? למה כדאי להוסיף סעיף הנוגע לעזיבה או מוות של אחד ממייסדי החברה? מה החשיבות של סעיפים שקובעים את דרכי הפירוק של החברה? ולמה אסור לכם לוותר על מנגנונים ליישוב סכסוכים?

1# סעיפים המעגנים את זכויות המייסדים

סעיפים קריטיים שאתם חייבים לכלול בהסכם מייסדים, הם סעיפים המעגנים את זכויות המייסדים. קבעו את האופן בו יתחלקו המניות בין המייסדים, מהן הזכויות של בעלי מניות השליטה, ואת האופן של חלוקת הדיבידנדים. בנוסף, אל תשכחו לעגן גם את הזכויות של בעלי מניות המיעוט, ואת ההחלטות הדורשות גם את הסכמתם.

2# סעיף המעגן את מטרות החברה

כל חברה זקוקה למטרה ומוטיבציה. זכרו שעם השנים המייסדים עשויים להשתנות, וגם אם בהתחלה כולכם חשבתם שהמטרות ברורות לכם, עם הזמן תמימות דעים זו עלולה לחלוף. לכן חשוב שתעגנו באופן ברור את מטרות החברה, וכך תוכלו לשמור על מטרותיה לאורך זמן רב.

3# סעיף הקובע את חלוקת האחריות והתפקידים בחברה

כדאי ליצור בהסכם המייסדים, סדר ארגוני ברור. לכן חשוב להוסיף סעיף שקובע כיצד תתחלק האחריות בין המייסדים וכיצד יקבעו התפקידים של כל אחד מהם בחברה, כך שתוכלו לשמור על היעילות של החברה.

4# סעיף המורה על שמירת סוד מסחרי והימנעות מתחרות

השקעתם בחברה שלכם, פיתחתם מוצר חדשני שלא זמין לאף אחד אחר, חבל שתוך רגע הוא יהפוך לנחלת הכלל. לכן כדאי לקבוע בהסכם המייסדים, סעיף המורה על שמירת סוד מסחרי. עוד כדאי להתייחס לבעלות על קניין רוחני, והתחייבות שהזכויות בו יהיו של החברה עצמה. כך מייסד שיעזוב לא יוכל לתבוע את החברה על בעלות בקניין הרוחני, ולגרום לפירוק החברה או להפסדים גדולים.

בנוסף, כדאי לקבוע סעיפים המורים על הימנעות מתחרות. התייחסו לאפשרות של מייסדי החברה לעבוד במקומות נוספים, ולהגבלות שיחולו עליהם. כמו כן, קבעו סעיפים שמגבילים מייסדים להתחרות בחברה, במקרה שהם עוזבים אותה. למשל, איסור לעבוד בתחום לתקופת זמן מוגבלת או הימנעות מפנייה ללקוחות מסוימים.

5# סעיפים הנוגעים להשקעת כספים של מייסדי החברה

כדי להקים חברה לא פעם נדרשת השקעה. במקרים רבים מייסדי החברה משקיעים כספים מההון הפרטי שלהם, עוד לפני שהם מתחילים לגייס את ההון ההתחלתי של החברה.

במקרים אלה חשוב להוסיף להסכם המייסדים סעיפים הנוגעים להשקעת כספים של מייסדי החברה. קבעו במפורש כמה כסף ישקיעו המייסדים, האם הכספים יושבו למייסדים ובאיזה אופן (למשל הקצאת מניות עבור השקעה עודפת).

#6 סעיף הנוגע לעזיבה או מוות של אחד ממייסדי החברה

אחד הסעיפים החשובים ביותר בהסכם מייסדים הוא סעיף הנוגע לעזיבה של אחד ממייסדי החברה, לרבות במקרים בהם המייסד, לא עלינו, נפטר. במקרה של פטירה חשוב גם למנוע מצב בו המניות יועברו ליורשים של המייסד. לכן חשוב ביותר לקבוע בהסכם המייסדים, כיצד יחולקו המניות במקרה של עזיבת החברה.

אחת הדרכים היא חלוקה של חלק מהמניות או כולן בין המייסדים האחרים, או החזרתן לחברה. בנוסף ניתן לקבוע גם שחלק מהזכויות, יישארו אצל המייסד שעזב בהתאם לזמן שהוא השקיע בחברה, לפני עזיבתו.

7# סעיף שקובע את דרכי פירוק החברה

סעיף קריטי נוסף שאתם חייבים לכלול בהסכם מייסדים, הוא מנגנון הקובע את דרכי פירוק החברה. הסדירו כיצד תחלקו את המניות במקרה של פירוק החברה, מה תעשו עם הזכויות בקניין הרוחני השייכות לחברה, מתי ניתן לכפות על בעל מניות למכור את מניותיו וכו'.

8# מנגנונים ליישוב סכסוכים

כל הסכם טוב, ובפרט הסכם מייסדים, חייב לכלול מנגנונים ליישוב סכסוכים. סביר להניח שגם אם כללתם את כל הסעיפים הקריטיים, וגם סעיפים פחות קריטיים בהסכם המייסדים, עדיין עלולים להתגלע סכסוכים בין המייסדים, או ביניהם לבין הדירקטוריון או לבין ההנהלה של החברה.

לכן חשוב ביותר שתקבעו מנגנונים ברורים כיצד ליישב סכסוכים, מבלי להגיע לבית המשפט וכך תימנעו מהליכים משפטיים מורכבים וארוכים. למשל באמצעות בורר מוסכם או באמצעות מגשר מוסכם.

*תודת העורכת למשרד עורכי דין גיל קראוס, על תרומתו לתוכן זה.

*האמור לעיל לא מהווה תחליף לייעוץ משפטי והעושה שימוש באמור עושה כן על דעת עצמו ובאחריותו בלבד.

דילוג לתוכן